UPSC IAS Prelims 2021: Essential Questions on Science & Know-how

House Know-how is without doubt one of the most lively branches of Science & Know-how overlaying a piece of present affairs each month. This makes it vital to be studied for the UPSC IAS Prelims in addition to mains exams. To assist the scholars revise all the knowledge associated to such organizations, we’ve offered a listing of 10 questions that may be requested within the UPSC IAS Prelims 2021 examination.

Additionally Examine: Essential Matters to review from Science & Know-how Syllabus

Ques 1: Contemplate the next statements relating to NASA’s Mars 2020 Mission:

  1. The house shit will land on Jezero Crater.
  2. It additionally carries a Mars Helicopter to check whether or not the helicopter can fly within the sparse ambiance on Mars.

Which of the next statements is/are appropriate?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

Clarification:

Mars Helicopter: It’s really a small drone to check whether or not the helicopter can fly within the sparse ambiance on Mars. The low density of the Martian ambiance makes the percentages of really flying a helicopter or an plane on Mars very low.

Ques 2: Contemplate the next statements:

  1. Below the Gaganyaan Mission, three flights will probably be despatched into orbit.
  2. ISRO can also be planning a mission to Jupiter, tentatively known as Shukrayaan.

Which of the next statements is/are appropriate?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Clarification:

Shukrayaan Mission: The ISRO can also be planning a mission to Venus, tentatively known as Shukrayaan.

Ques 3: Sq. Kilometre Array Observatory SKAO is:

(a) a newly inaugurated astronomy unit of ISRO

(b) NASA’s astronomical department for the examine of distance for stars

(c)  a brand new intergovernmental group devoted to radio astronomy. 

(d) ISRO & NASA’s joint operation on Moon scaling

Ans: c

Clarification:

SKAO is a brand new intergovernmental organisation devoted to radio astronomy and is headquartered within the UK. In the mean time, organisations from ten international locations are part of the SKAO. These embrace Australia, Canada, China, India, Italy, New Zealand, South Africa, Sweden, the Netherlands and the UK.

Ques 4: Which of the next had been not too long ago launched by PM Modi throughout the Nationwide Metrology Conclave 2021? 

(a) Nationwide Environmental Requirements Laboratory

(b) Bhartiya Nirdeshak Dravya Pranali

(c) Nationwide Atomic Time Scale

(d)  Council of Scientific and Industrial Analysis-Nationwide Bodily Laboratory 

Ans: a

Clarification:

Not too long ago, the Prime Minister has inaugurated the Nationwide Metrology Conclave 2021 and likewise laid the muse stone of Nationwide Environmental Requirements Laboratory via a video convention.

Ques 5: Contemplate the next statements relating to Communications satellite tv for pc, CMS-01:

  1. Its protection will embrace the Indian mainland solely.
  2. It was launched via the PSLV (C-50)

Which of the next statements is/are appropriate?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

Clarification:

Not too long ago, the Indian House Analysis Organisation (ISRO) has launched a communications satellite tv for pc, CMS-01, on board its Polar Satellite tv for pc Launch Car (PSLV – C50) from the Satish Dhawan House Centre, Andhra Pradesh. Its protection will embrace the Indian mainland, and the Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands.

Ques 6: Contemplate the next statements relating to China’s Chang’e-5 Mission:

  1. It’s an unmanned spacecraft despatched to moon to carry again rocks and different particles to be introduced again to Earth.
  2. Until now solely United States was in a position to retrieve lunar samples.

Which of the next statements is/are appropriate?

(a) 1 solely

(b) 2 solely

(c) Each 1 and a pair of

(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

Clarification:

 If the mission is accomplished as deliberate, it could make China solely the third nation to have retrieved lunar samples, becoming a member of the USA and the Soviet Union.

Ques 7: Which of the next statements will not be appropriate about Asteroid 16 Psyche?

(a) Asteroid 16 Psyche is situated 370 million kilometers away from earth

(b) It orbits between Mars and Jupiter

(c) It was found by ISRO

(d) It was found within the yr 1853

Ans: c

Clarification:

A latest examine at Nationwide Aeronautics and House Administration (NASA) has came upon that asteroid 16 Psyche, which orbits between Mars and Jupiter, might be made fully of steel and is value an estimated 10,000 quadrillion US {dollars}.

Ques 8: Not too long ago, Earth statement satellite tv for pc EOS-01 was launched by: 

(a) European House Company

(b) Nationwide Aeronautics and House Administration (NASA)

(c) British Nationwide House Centre

(d) Indian House Analysis Organisation (ISRO)

Ans: d

Clarification:

India would launch its newest earth statement satellite tv for pc EOS-01 and 9 worldwide buyer satellites from Satish Dhawan House Centre in Andhra Pradesh’s Sriharikota.

Ques 9: Not too long ago, NASA’s OSIRIS-REx spacecraft briefly touched down on the floor of:

(a) Asteroid Rann

(b) Asteroid Psyche

(c) Asteroid Bennu

(d) Asteroid Duster

Ans: c

Clarification:

Not too long ago, NASA’s OSIRIS-REx spacecraft briefly touched down on the floor of asteroid Bennu to gather rock and mud samples.

Ques 10: VAJRA program is devoted to: 

(a) Knowledge security and privateness

(b) Completely for abroad scientists and academicians 

(c) New technological wants for PSLVs

(d) software program to guard nationwide defence safety techniques

Ans: b

Clarification:

VAJRA (Visiting Superior Joint Analysis) School Scheme is a devoted program completely for abroad scientists and academicians with emphasis on Non-resident Indians (NRI) and Individuals of Indian Origin (PIO)/Abroad Citizen of India (OCI) to work as adjunct/visiting school for a particular time period in Indian Public funded educational and analysis establishments.

We sincerely hope that the given questions would have helped you in your Prelims preparation. You can even verify the beneath hyperlink to maintain your self up to date on the newest GK quiz and occasions. 

GK Quiz on Day by day Static and Present Occasions

Additionally Learn: Tricks to Examine Science & Know-how Syllabus Successfully


#UPSC #IAS #Prelims #Essential #Questions #Science #Know-how

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here